Hvad er fadlagring?

Fadlagring er den proces, hvor gæret vin lagres på træfade (typisk egetræ, og fransk egetræ er kendt for højeste trækvalitet).

Fadlagring gør farven dybere, blødgør tanniner og øger kompleksiteten af aroma og smagsstofferne – og der udtrækkes noget træsmag direkte til vinen.
Der foregår en let iltning af vinen gennem træets porer, som nedtoner nogle af de meget markante primære frugtaromaer.
Hvidvin på fad får en mere gylden farve.

Fadlagring øger produktionsomkostningerne dels ved indkøb af egetræsfade, som typisk anvendes nogle år, og dels ved, at der foregår en fordampning gennem træet på op til 10%, som populært kaldes ”la part des anges” – englenes andel.

Som regel foregår fadlagring på et mix af nye og ældre træfade, hvor de nye har den største aroma- og smagsindflydelse på vinen.

Fadets påvirkning af vinen afhænger af en lang række faktorer, hvoraf nogle er fadets størrelse, alder og trækvalitet og træsort (egetræ er mest brugt). Endvidere spiller bødkerarbejdet og ”toasting” samt de generelle lagringsforhold også en betydelig rolle. ”Toasting” er den ristning med flamme som bødkeren giver træet indvendigt i fadet, og der findes forskellige grader af ”toasting” afhængig af den smagspåvirkning der ønskes. Meget store og gamle fade giver ingen træsmag, men påvirker alligevel vinen med afrunding på grund af den lette iltning.

De bedre vinslotte i Bordeaux danner skole for fadlagring af vine, hvor hoveddruerne er Cabernet Sauvignon og Merlot. De fineste vine bliver hældt på fade med ”let” til ”medium toasting” lige efter den malolaktiske gæring/konvertering (proces hvor den stærkere æblesyre i ny vin omdannes til den blødere mælkesyre), og de ligger typisk på fad i 12 til 24 måneder, med omstikning hver 3. eller 4. måned (proces, hvor man flytter klar vin væk fra bundfaldet i bunden af et fad over i et tomt fad), hvilket blødgør træsmagen og fremmer klaringsprocessen.

Et Bordeaux fad rummer 225 liter og er 96cm højt med 20mm tykke stave. I eksportversion kan fadet være 1-2 cm lavere og have tykkere stave.

For ”de mindre” vine i Bordeaux er det i stigende grad populært at omstikke vinen til fade efter den primære alkoholiske gæring for at fremme den malolaktiske gæring/konvertering på fad, hvilket kan muliggøre at lave vine, der er mere drikkevenlige som unge.

I Bourgogne rummer fadet 228 liter, er lidt mere buttet med en højde på 88cm, og stavene er lidt tykkere, 27mm.

I Frankrig er fadtyper, som så meget andet, stærkt regionalt præget.

Fadlagring tilfører i tillæg til ovenstående i større eller mindre grad – afhængigt af den enkelte vinproducents koncept – sekundære aromaer og smag af vanilje, liljer, kokosnød, cedertræ (cigar-kassetræ), brændt træ, røgning, chokolade og mokka.